Geplaatst op 4 januari 2019

Bron: Volkskrant

Met een miljoenenplan wil minister Van Engelshoven van Cultuur kerken redden van de sloop. Dorpen in Groningen en Friesland hebben daar ervaring mee, maar makkelijk is het niet, waarschuwen de kerkenredders.

Waar ooit de kansel stond, liggen nu voorraden wegwerphandschoenen en grootverpakkingen verband opgestapeld. Smetteloos wit en modern is het interieur van gezondheidscentrum It BetterSkip. Vanbuiten herinnert de vorm van het gebouw nog aan waarvoor het hier ooit op zondag volliep; vanbinnen is de metamorfose van de gereformeerde kerk van Eastermar totaal. Alleen de oude lamp in de wachtkamer en de oude kerkenbanken boven in de yogastudio verwijzen nog naar de tijd dat bewoners van het Friese dorp hier niet kwamen voor hun fysieke, maar voor hun geestelijke noden.

Een kerkgebouw moest geofferd worden. De keuze viel op dat van de gereformeerden, bouwjaar 1950. Niet erg karakteristiek, maar wel op een centrale plek in het dorp. Daarvoor vielen de huisarts en zijn vrouw Eltine, die de praktijk runt. ‘Anders waren we misschien uit het dorp verdwenen.’

Verder lezen