• Categorie(ën) School
  • Adres Boslaan 3, 7811 GJ Emmen, Nederland, Drenthe
  • Bouwjaar 1917

Slapen in de school

Toen: Rijkslandbouwwinterschool | Emmen | 1917

Nu: Bed & Breakfast, B&B Pension Matruschka | 28 slaapplaatsen | Sinds 2014

Tot 2012 zat B&B Pension Matruschka in het voormalige notariskantoor in Emmen. Na een korte periode in haar vaderland Rusland in verband met het overlijden van haar moeder, keerde eigenaresse Katja Varaeva terug naar Emmen. Ze betrok een eenvoudige vrijstaande woning en begon vrijwel meteen weer een B&B, hetzij op kleinschalig niveau. “Alleen groeide ik letterlijk uit mijn eigen huis.” Ze kreeg de kans de voormalige Rijkslandbouwwinterschool te betrekken. Een pand dat werd gebouwd in een tijd dat schoolgebouwen nog enige uitstraling dienden te hebben. Het moest alleen nog wel ‘even’ herbestemd worden.

Succesfactor: Aantrekkelijk voor groot publiek

“Door mijn bedrijf in deze oude school te vestigen, ging ik van 10 naar 28 slaapplaatsen, waaronder een groepszaal voor backpackers en een splitsbare groepszaal. Twee zalen zijn ingericht als vergaderruimte en cursusruimte. Van één van de klaslokalen maakte ik de ontbijtzaal. Toiletten werden omgebouwd tot doucheruimtes. Ik ging van woonhuis naar authentiek pand en de B&B ligt nu 200 meter van het oude centrum en 300 meter van het centraal station. Letterlijk van kleinschalig naar grootschalig. Dat maakt het voor een heel groot publiek heel aantrekkelijk hier naartoe te komen.”

Struikelblok: Fouten van derden

“We wilden eigenlijk wonen in het gedeelte dat niet bestemd is als woning. Maar die ruimte lag aan de doorgaande weg, dus moest er een akoestisch onderzoek komen. Dat duurde langer dan verwacht, want de telling van de verkeersstromen werden verkeerd uitgevoerd. Daar kwamen we pas na lang doorvragen achter. Het is een goede leer geweest om overal betrokken bij te blijven. Je moet niet alleen gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan, maar ook om aan de slag te blijven. Je moet helemaal achter je eigen plannen staan, geloven dat dat wat je wilt ook gaat lukken.”

Tips: Kennis van regelingen

“Het lijkt een inkopper, maar het is belangrijk je vooraf goed te laten informeren over welke bestemming er op een pand zit en wat daarin aan wijzigingen mogelijk is. Soms lijkt iets al heel gauw geschikt omdat het voor de hand ligt, dan koop of huur je een pand en dan blijkt dat je er toch niet van kunt maken wat je wilde. Een principeverzoek voor het wijzigen van het bestemmingsplan was dan ook het eerste wat wij deden toen we het pand zagen eind 2013. Ons geluk is geweest dat Emmen al sinds de jaren tachtig geen soortgelijk onderkomen meer had, daarin stonden we sterk.”