• Categorie(ën) Industrieel
  • Adres Koornbeursweg 73-12, 8442 DJ Heerenveen, Nederland, Friesland
  • Monumentstatus gemeentelijk monument
  • Bouwjaar 1949

Toen: Bedrijfsverzamelpand, later brandweerkazerne | Heerenveen | 1949

Nu: Broedstoof | Werkplek voor creatieve ondernemers | 2014

Het is bijna een verhaal als uit een jongensboek. Je rijdt op een goede dag langs een mooie plek, en krijgt een idee. Het was wat grafisch vormgever Edwin Blaauwbroek van de Media Groep Heerenveen overkwam. “De brandweerkazerne in Heerenveen stond al een tijdje leeg. Dat vond ik zonde. Ik zag in het oude pand een broedplaats voor zelfstandige ondernemers voor me, zoals ze dat in het westen veel kennen.” Bijzonder aan het verhaal is, dat het pand ooit gebouwd is als bedrijfsverzamelpand, en pas later een brandweerkazerne werd. “Nu is de broedstoof weer een broedstoof. Een bedrijfsverzamelplek waar bedrijven in de creatieve sector elkaar inspireren, stimuleren en samenwerken.”

Succesfactor: Krachten bundelen

Het pand bleek van de gemeente, maar die hield in eerste instantie de boot af bij de vraag of er herbestemming mogelijk was. Twee jaar later werd het pand toch te koop gezet door de gemeente, en werden ondernemers opgeroepen een plan te schrijven. Ook Edwin werd hier voor benaderd. “We zagen het meteen als kans en gingen direct schakelen. Dat deden we op een creatieve manier zoals dat binnen ons eigen vakgebied past, met een filmpje, een logo, mooie schetsen. Collega’s uit de vastgoedwereld zorgden voor een bijdrage op hun vakgebied: een financieel en exploitabel helder plan. Dat is de succesfactor geweest. Afzonderlijk van elkaar hadden we deze herbestemming niet voor elkaar gekregen.”

Struikelblok: Omvangrijke eisen

“De eisen binnen de gemeente als het gaat om herbestemming zijn best omvangrijk. Vaak zijn ze wel terecht, maar het zijn wel dingen waar je tegenaan loopt. Zo dachten we dat we het goed geregeld hadden met het vinden van een architect. Zowel de gemeente als de commissie Hûs en Hiem was het daar niet mee eens. Dat levert leuke discussies op, maar kost ook veel tijd. Ook het maken van een goed ontwikkelplan bleek een struikelblok. Ik kwam er achter dat je als ondernemer nog niet direct een ontwikkelaar bent, dat daar wel wat meer voor nodig is.”

Tips: Staan achter wat je doet

“Toen de plannen erdoor waren, heeft de uiteindelijk verbouwing nog ruim een jaar geduurd. Het hele proces hebben we met een groep van vijf ondernemers bestierd, dat was ook absoluut nodig. Alleen is het niet te doen, niet alleen omdat het veel tijd kost, herbestemmen had voor ons allemaal niets met de eigen bedrijfsvoering te maken en het leverde dus geen inkomsten op. Staan achter wat je doet is daarom wel de beste tip die ik wil meegeven. De brandweerkazerne zagen we echt als ons pand, ons kindje dat we letterlijk hebben grootgebracht.”

Website: http://broedstoof.nl/