• Categorie(ën) Industrieel
  • Adres Molenstraat 126c, Assen, Nederland, Drenthe
  • Bouwjaar 1808

Kaploos maar toprendement

Toen: Molen | Assen | 1808

Nu: Molenstomp | Kantoorpand | 2010

Een idee dat ontstond in vijf minuten, voor een 200 jaar oude molen die meer dan een halve eeuw kaploos en onbestemd is geweest. Bertus Altena van Molarius BV: “Een belangrijk stuk historie van Assen heeft jarenlang verstopt gestaan tussen de bebouwing zonder dat iemand er naar omkeek. Als je zoiets weer een bestemming kunt geven dan geeft dat een geweldig voldaan gevoel mét een mooi stuk rendement. Wat ons betreft staat het er nog 200 jaar.”

Succesfactor: Op je strepen staan

“In 2009 hebben wij de molenstomp aangekocht met als enige bindende voorwaarde in de koop dat de bestemming als kantoorpand toegewezen zou worden. Eerder werd een woonbestemming afgewezen door de gemeente. Vanwege de bewoonde omgeving waarin de stomp staat kon daar geen vergunning voor worden afgegeven. De vier bouwlagen bieden nu voorzieningen voor vier verschillende bedrijven en kunnen eveneens als gezamenlijke ruimte worden gehuurd.”

Struikelblok: Bezwaren uit de buurt

“Het bezwaar dat tegen de vergunning werd ingediend door omwonenden hebben we als een struikelblok ervaren. We hadden er gewoonweg niet op gerekend. Begrijpen deden we het wel, dat de buurt zich zorgen maakte om geluidsoverlast en verkeersdrukte. Uiteindelijk werd het bezwaar als niet gegrond verklaart door de rechter, maar het heeft wel de nodige tijd en energie gekocht. Dat is misschien nog wel het meest lastige geweest. Het beeld van de omwonenden is inmiddels helemaal bijgesteld en het contact met de buurt is goed.”

Tips: Weloverwogen keuzes maken

“Denk na over een goede constructie voor je herbestemmingsplan en maak daarin weloverwogen keuzes. Creëer draagvlak bij de partijen die je nodig hebt en dek je risico’s af. Wij hebben een BV opgericht dat als een soort belegging heeft gediend, noodzakelijk om het pand te kunnen exploiteren. We hadden kunnen kiezen voor een gesubsidieerde variant, maar we hebben er voor gekozen zelf de broek op te houden. We verdienen onze investering nu terug door de verhuur van de ruimtes.”