• Categorie(ën) Industrieel
  • Adres Eendrachtsweg 7a, Garyp, Nederland, Friesland
  • Bouwjaar 1870, 1930, 1950

Niet in geld uit te drukken

Toen: Melkfabriek De Eendracht | 1870, 1930, 1950

Nu: Zorgappartementen | Garyp | 2014

Niet het bezit, maar de passie voor herbestemming was voor Johan Timmermans van Stichting Herbestemming Vastgoed de drijfveer om de oude melkfabriek in zijn dorp aan te kopen. “Zo’n gebouw met zoveel karakter verdient herbestemming, hoe dan ook. Die herbestemming begon voor mij met het verwerven van het pand. Je moet er iets mee willen zonder meteen in geld te denken.”

Succesfactor: De meerwaarde voor het dorp

“De melkfabriek was ooit de basis waar het dorp Garyp rond gebouwd is. Om het pand te herbestemmen zochten we naar een functie die net zo’n meerwaarde voor het dorp zou zijn. Een kwalitatief hoogwaardige functie ook, die het dorp meteen meer body zou geven en iets zou betekenen voor de samenleving en de werkgelegenheid. Door er zorgverlenende instanties in te vestigen, vonden we die bestemming.”

Struikelblok: Draagvlak

“Garyp had een gevoel bij dit pand. Iedereen in het dorp kent wel iemand die vroeger werkte in de melkfabriek, of bij firma De Haan die het pand later gebruikte voor de technische zuivelindustrie. Om er dan wat anders van te maken, is draagvlak nodig en dat is lastig voor iets wat je nog niet kunt laten zien en alleen maar kunt vertellen. Dat heeft de nodige kritiek en tegenstand opgeleverd. Nu het klaar is wordt het met handen en voeten gedragen en wordt er dankbaar gebruik van gemaakt.”

Tips: Durven te ondernemen

“Binnen nu en vijf jaar komen er 1200 boerderijen leeg te staan in Fryslân. Allemaal met hun eigen geschiedenis en verhaal. Die kunnen natuurlijk onmogelijk allemaal worden herbestemd, maar er liggen wel heel veel kansen waarvoor de financiële mogelijkheden vanuit het rijk nu nog niet beschikbaar zijn. Er zit nog een te grijs gebied tussen nieuw bouwen en herbestemmen. Een gebied waar we zowel als ontwikkelaar als eindgebruiker in kunnen springen, als we onze kop maar uitsteken, risico’s willen nemen en dúrven te ondernemen.”