• Categorie(ën) Horeca
  • Adres Oude Oppenhuizerweg 55, Sneek, Nederland, Friesland
  • Bouwjaar 1931

Sneek-Lokaal-55-vooraanzicht

Van slachthuis tot smaakvol lokaal

Toen: Gemeentelijk abattoir, voormalig slachthuis | Sneek | 1931

Nu: Lokaal 55 | horeca onderneming | Sinds 2012

Per toeval langs een pand rijden waarvan je meteen weet ‘dit is het’. Het overkwam Henk Hanenburg en zijn vrouw, precies op het moment waarop het oude bedrijfspand te klein was geworden. Henk: “We zagen direct mogelijkheden en zijn er vol voor gegaan om herbestemming van het pand mogelijk te maken.” Cruciaal daarin was de gemeente, zij moesten net zoveel in de plannen zien als Henk en Hanneke. “De gemeente was voor ons de ontbindende voorwaarde bij de aankoop van het pand. Pas op nummer twee stond voor ons de financiering.”

Die financiering voor herbestemming van het pand kregen ze rond door middel van crowdfunding. Henk: “Grote bedrijven hebben in ons geïnvesteerd en zien hun geld terug in de producten die ze van ons afnemen. Samen met een bijdrage uit eigen middelen leverde het enorme financiële mogelijkheden op waar zelfs de bank blij van werd.” En zo gebeurde het dat binnen een tijdsbestek van zeven maanden de verkoop, de herbestemmingsprocedure, alle vergunningen en bouwtekeningen rond waren. Er volgde een verbouwing waarbij het gebouw vooral comfortabeler werd gemaakt. Veel originele elementen zijn bewaard gebleven. Inmiddels zijn er plannen voor weer een nieuw herbestemmingsproject. Henk pakt het op dezelfde manier aan als het afgelopen traject. “Alles in eigen hand houden, gebruik maken van je netwerk, uitgaan van wat wel kan en niet van wat niet kan en creatief zijn in alles. Van bouwtekening tot een goede balans vinden voor thuis.”

Lokaal 55 is een nieuw begrip in een bestaand familiebedrijf dat al sinds 1885 van Hanenburg op Hanenburg over gaat in Sneek. “Ik ben de vierde generatie die nu eigenaar is. Vanaf mijn opa is de wederhelft belangrijk geworden. Dat geldt ook voor mij. Mijn vrouw was niet alleen onmisbaar in dit traject, het is ook waar ik het meest trots op ben, dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen.”