- Categorie(ën) Industrieel, Wonen
- Adres Broek 62, 9511 PV Gieterveen, Nederland, Drenthe
- Monumentstatus Provinciaal Monument
- Bouwjaar ca. 1900
- Monumentnummer 16132
“Alle projecten die de stichting Het Drentse Landschap aanpakt zijn in principe opleidingsprojecten. Dat we leerlingen begeleiden staat standaard in ons bestek. Het aantal leerlingen hangt van de situatie af en de beschikbare leermeesters. Bij sommige projecten zien we ze op alle disciplines, bij anderen alleen op bouwkundig niveau. Leerlingen zorgen voor een stukje continuïteit in de sector. Over vijftig jaar hebben we ook nog restaurateurs nodig. Bij ons krijgen ze de mogelijkheid om het vak te leren.” – Arnold Kooistra, projectleider Het Drentse Landschap
Succesfactor: impuls voor de omgeving
“Een pand in verval restaureren betekent altijd een impuls voor de omgeving. In stedelijk gebied zal dat een andere impuls zijn dan in een krimpgebied, maar het zorgt voor beweging, nieuwe mogelijkheden en kansen. In Drenthe hebben we te maken met elf gemeenten, die allemaal op hun eigen manier met herbestemming omgaan. Maar in bepaalde dingen zijn ze allemaal gelijk: we willen de Drentse economie stimuleren door dingen doen die mooi zijn en iets toevoegen.”
Struikelblok: De exploitatie
“De valkuil is vaak het op lange termijn exploitabel maken van een pand. Voor de restauratie wordt geld gevonden, maar het is zaak daarna rendabele mogelijkheden in te vullen. Onze opdracht voor deze molenaarswoning in Gieterveen was om het pand tot courant huis te maken. Daarvoor hebben we de voormalige deel (de inpandige werkruimte in de boerderij) bij de woning getrokken, om meer ruimte te creëren. Met drie slaapkamers en een grote leefkeuken is de woning geschikt geworden voor verhuur in een ander segment dan waarin het bestond.”
Tips: Een jaar is niets
“De eerste kennismaking met een nieuw object is belangrijk. Je gaat er naartoe met een delegatie, je neemt het pand in je op en je laat je gedachten er die periode daarna over gaan. De tijd nemen voor zo’n proces is een belangrijke tip. Een jaar is zo voorbij als je aan goede planvorming wilt doen. Daarna volgt al gauw een jaar van uitwerking van de plannen en voor je het weet zit je in vaak langdurige vergunningstrajecten. De mooiste dingen ontstaan juist door die tijd er voor te nemen.”