• Categorie(ën) Industrieel, Kantoor
  • Adres Veemarktplein, 8601 DA Sneek, Nederland, Friesland

gashouder_sneek_herbestemdEen roestige verwaarloosde stalen bak, zo stond de gashouder in Sneek er in de jaren ’90 bij. Terwijl Kat Architecten aan het tekenen was om de tank nog een kans te geven, zochten de drie eigenaren van Snakeware naar een plek om te groeien met het bedrijf en hun personeel. Een en een was twee en in 17 weken tijd werd de gashouder omgetoverd tot bedrijfspand. Eigenaar Ate van der Meer vertelt.

Succesfactor: Voor de volgende generatie

“Om te willen herbestemmen, heb je een voorliefde voor industrieel erfgoed nodig. Je moet de meerwaarde durven zien van iets wat je niet koud kunt uitrekenen. Een partij die zijn handtekening durft te zetten voor de uitvoering van iets wat nog niet eerder gedaan is, is onmisbaar voor een succesvol project.”

Struikelblok: Je koopt wat je ziet, en niet meer dan dat

“Ons grootste struikelblok kwam we al vroeg in het proces tegen. Onder de ronding van de cilinder bleek een prima fundering te zitten, maar daarbinnen was het een zandbak. Volgens berekeningen was er 80% kans op verzakkingen als we daarin zouden gaan bouwen. Het heeft een week vertraging opgeleverd. Natuurlijk nog geen ramp, maar het leerde ons meteen geen aannames meer te doen die te mooi om waar lijken te zijn.”

Tips: Blijf maximaal betrokken

“Wees creatief. Let bijvoorbeeld op welke bestemming een pand al had of heeft en probeer daar bij in de buurt te blijven bij de aanvraag van vergunningen. Wees ook creatief als je voor verrassingen komt te staan en zorg voor partijen om je heen die dat ook doen. Ga kijken bij soortgelijke projecten als ze er zijn. Je leert er van en doet er veel inspiratie op voor jouw project. Blijf maximaal betrokken en betrek je stakeholders in het proces. Nodig provincie en gemeente uit om ze te laten zien waar je mee bezig bent.”

Meer info over gashouder van Snakeware