• Categorie(ën) Wonen, Zorg
  • Adres Hospitaallaan 48, 9341 AH Veenhuizen, Nederland, Drenthe
  • Monumentstatus Rijksmonument
  • Bouwjaar 1930
  • Monumentnummer 478457
Essererf_Wonen_zorg_Veenhuizen
Essererf Wonen zorg Veenhuizen

Gesplitse vergunning voor zorg en wonen

Toen: Boederijcomplex | 1930 | Ontwerp overkapping W.C. Metzelaar

Nu: Zorgboerderij met woonhuis | eigendom Het Drentse Landschap | 5 juli 2015 geopend

“De verwerving van dit waardevolle complex is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Drenthe, gemeente Noordenveld, Nationale Postcode Loterij en Het Drentse Landschap. De gemeente heeft ons benaderd met de vraag of wij iets konden betekenen in de herbestemming van dit complex aan de Hospitaallaan om dit prachtige deel van de Drentse geschiedenis voor ons nageslacht behouden. In het Rijksmonument worden nu wonen en werken gecombineerd, met als doel het toeristisch product van Veenhuizen zich verder te kunnen laten ontwikkelen”. Projectleider Arnold Kooistra van Het Drentse Landschap aan het woord.

Succesfactor: Splits de vergunningsaanvraag

“We hebben het complex op papier gesplitst, omwille van de vergunning. Die tip kregen we van de provincie. Zo konden we voor het woonhuis met groepsruimte rekenen op de maximale subsidie van 200.000 euro en kwamen we voor de vrijstaande bijgebouwen, de stallen en de hokken, in aanmerking voor nog eens 144.000 euro.”

Struikelblok: Besluitvorming duurt lang

“De voorbereiding van het herbestemmingsproject duurde langer dan de uitvoering. Dat is een gegeven dat je aan moet nemen. Besluitvorming binnen de overheid gaat over veel schijven en dat vertraagd het proces enorm. Wij hebben er voor gekozen open kaart te spelen naar de besluitvormers. Zowel in de planvorming dat anderhalf jaar duurde als tijdens het bouwproces van een jaar.”

Tips: De wethouder mee op de bouw

“Speel open kaart, neem de verantwoordelijke wethouder mee in je plannen. Dat versnelt het proces niet, maar het zorgt wel voor draagvlak. Vertel ze je verhaal, laat ze zien waar je mee bezig bent, ook op de bouw. En wat betreft de partijen waar je mee werkt: Blijf met elkaar meedenken, durf elkaar op te zoeken. En vier je successen! dat is voor alle betrokkenen goed. Je hebt samen iets moois neergezet en dat mag je laten zien.”

Goed om te weten:

De herbestemming werd uitgevoerd als (restauratie)scholings-  en werkgelegenheidstraject om de bouwkennis over restauratie  te behouden en tevens een werkgelegenheidsimpuls te geven. Arnold Kooistra: “Op alle disciplines hebben leerlingen meegewerkt, wat het project voor ons een absolute meerwaarde heeft gegeven.”