Geplaatst op 10 oktober 2016 in Actueel

Bron: Leeuwarder Courant

Pachtboerderijen rondom Beetsterzwaag worden mogelijk samengevoegd tot zorgboerderij om zo inkomen te genereren. De gemeente is bereid hierover in gesprek te gaan met de eigenaren.

Het mogelijke nieuwe verdienmodel werd gisteren tijdens een regenachtige tweede editie van Landgoeddag Lauswolt bekendgemaakt.

Maarten Ruys, voorzitter van de Vereniging Opsterlandse Groene Parels, ziet het als een goede oplossing. ,,Er zijn twee pachtboerderijen in het gebied die samengevoegd zouden kunnen worden tot een zorgboerderij voor lichamelijke of ander beperkte mensen. Door daar een economische functie aan te verbinden kunnen boseigenaren op een andere manier inkomen generen.”

Wethouder Piet van Dijk van Opsterland staat heel positief tegenover dat plan. ,,We hebben hier nog geen concrete plannen voor, maar we moeten echt gaan investeren. Niet alleen met geld maar ook met mensen. Er is fysiek al een hoop bereikt, maar de rijkssubsidies nemen af en we moeten gaan kijken naar een oplossing.”

Twee jaar geleden wees de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de zeven Sweachster landgoederen aan als proeftuin voor een zoektocht naar nieuw economisch model. De boseigenaren zouden met hulp van stichting Beetsterzwaag Natuurlijk Genieten (BNG) proberen een verdienmodel te creëren voor het gebied. Maar dat is vooralsnog niet gelukt en de BNG is inmiddels al opgeheven.

Wethouder Piet van Dijk: ,,Dat is eigenlijk wel begrijpelijk. Beetsterzwaag is van oudsher een dorp dat zichzelf redt. Ze werken hier in kleine groepjes met allemaal een belang. Het was maar de vraag wat een overkoepelende organisatie als de BNG daaraan toe te voegen had.”

De BNG was voor de vereniging een belangrijke gesprekspartner en nu wordt daarom opnieuw gezocht naar een samenwerking in het dorp. Maar zo’n samenwerking is lastig omdat het landgoed onder meerdere partijen valt. Elk met een eigen belang.

Meer lezen.