Geplaatst op 11 september 2017 in Actueel

Bron: Leeuwarder Courant

Het voormalige transformatorhuisje in Wirdum blijft toch behouden. De Leeuwarder ondernemer Ronald van der Zwaag maakt er een ‘trekkershut’ van.

Van der Zwaag, die als ‘De Stadsmeubelmaker’ aan het Zuidvliet is gevestigd, las begin dit jaar in deze krant van de dreigende sloop. Zonde, vond hij.

Als meubelmaker en -restaurateur is Van der Zwaag gecharmeerd van oude, karakteristieke spullen. Hij is niet snel geneigd die weg te doen of af te breken. Integendeel, hij kijkt in de eerste plaats naar mogelijkheden voor hergebruik.

Het opknappen van het gebouwtje – circa 4 meter bij 4 meter, met zadeldak – en de herinrichting tot ‘trekkershut’ zal zo’n 60.000 tot 70.000 euro kosten. Dit is inclusief plaatsing van een tussenverdieping voor het tweepersoonsbed.

Symbolisch bedrag

Eigenaar Enexis draagt bij in de asbestsanering en verkoopt het pandje voor een symbolisch bedrag. Van der Zwaag nam architectenbureau Lautenbag uit Hindeloopen in de arm voor het tekenen van de aanpassingen. De belangrijkste verandering: de plaatsing van drie erkers om de kleine binnenruimte iets te vergroten en meer licht te laten binnenvallen. Het was een idee van Van der Zwaag zelf.

Over andere zaken is de nieuwe exploitant nog niet uitgedacht. Biedt hij de overnachting aan met of zonder ontbijt? En zo ja, wie gaat dit verzorgen?

,,Je moet er iets voor over hebben. Het is een nichemarkt. Iets voor liefhebbers’’

En er moet nog iemand worden gevonden die de boel schoonhoudt en de lakens verschoont. Voor de toegang is een elektronische voorziening met een barcode denkbaar.

Sloop dreigde voor de tweede keer nadat Dorpsbelang Wirdum-Swichum – dat zich inzette voor behoud – had geoordeeld dat de alternatieve mogelijkheden, zoals logiesruimte, onvoldoende zekerheid voor een sluitende exploitatie boden.

Een plekje voor liefhebbers

Van der Zwaag is optimistischer. ,,Ook al blijft het een gok.’’ Van der Zwaag hoopt het hele jaar ieder weekeinde klandizie te hebben. ,,En in de zomermaanden ook op doordeweekse dagen.’’ Zijn klanten? Wandelaars, fietsers en wellicht een automobilist, die liever niet in de stad overnacht. ,,Want wat heb je daar? Alleen een tweepersoonsbed en een televisie.’’

De prijs? Minimaal 100 euro per nacht, zegt Van der Zwaag. Dat is niet goedkoop. ,,Je moet er iets voor over hebben. Het is een nichemarkt. Iets voor liefhebbers.’’ Ligging aan de rand van het dorp, weids uitzicht. ,,Een bijzondere plek.’’

Enexis had het gebouwtje al lang willen slopen. Maar de gemeente Leeuwarden weigerde de vergunning.

Het transformatorhuisje, begin vorige eeuw gebouwd, bracht stroom naar het platteland. Het was symbool van de vooruitgang. Hiernaast geven de donkerbruine bakstenen en de natuurstenen versieringen het huisje een karakteristiek uiterlijk.

Begin 2018 starten de restauratie en de herinrichting. Van der Zwaag hoopt dat de eerste gast in april zijn opwachting kan maken.