Geplaatst op 14 oktober 2015 in Actueel

Bron: De Gelderlander

WINTERSWIJK – De 1e ronde over de stedelijke herverkaveling in Winterswijk heeft 7 mogelijke transacties opgeleverd. Als die worden uitgevoerd, verdwijnt driekwart van de leegstand, worden er 3 monumenten opnieuw gebruikt, komen er een paar honderd parkeerplaatsen bij en krijgt het dorp 2 hectare openbaar groen met water erbij.

Dat is de geschatte opbrengst van 7 ruildeals. Vergelijkbaar met een ruilverkaveling wordt er in Winterswijk gewerkt aan de nieuwe invulling van een groot aantal gebouwen op 4 plaatsen. Die 7 ruildeals worden voor het eind van het jaar verder uitgewerkt.

Hoog tempo
Dat hoge tempo is verklaarbaar, stelt ambtenaar Robert Lautenbach. “We zitten al een paar jaar tegen deze plekken aan te kijken. Als je niets doet, doet de tijd het wel.” Hij doelt daarmee op de aftakeling door de leegstand zelf, zoals dat geldt voor de oude gymzaal en jongerencentrum Eucalypta. “Als je langer wacht, gaan die vanzelf tegen de vlakte.”

Geen nieuwbouw
Door de ruildeals is geen nieuwbouw van woningen nodig, alleen verplaatsing. Er kan kantoorruimte worden gesloopt, andere gebouwen krijgen een nieuwe bestemming, er komen parkeerplaatsen en openbaar groen bij.