Wat houdt het project in?

Stichting SpareSpace neemt tegen onkostenvergoeding voor 6 maanden een leegstaand winkelpand in bezit. Met handig verrijdbaar meubilair staat er binnen no-time een representatief kantoor klaar voor startende ondernemers. Deze ondernemers hebben dan een half jaar de tijd om hun onderneming in de steigers te zetten en klaar te stomen voor het ‘echte werk’. Zij krijgen niet alleen maar een werkplek aangeboden maar worden ook begeleid in hun ondernemingsvaardigheden.

De etalage krijgt een prominente functie binnen het Sparespace concept. Hiermee heeft de ondernemer een uithangbord en de pandeigenaar heeft een aantrekkelijk verkoopbaar object.

Vindt de pandeigenaar tussentijds een nieuwe huurder, dan is Sparespace binnen twee weken vertrokken.

Inmiddels beschikt SpareSpace over locaties in Franeker, Harlingen, Oosterwolde, St. Annaparochie en sinds kort ook in Rotterdam.

Meer informatie over SpareSpace en de beschikbare locaties

Experimentenprogramma “Wijk- en plattelandseconomie”

Platform31 heeft medio 2014 een start gemaakt met het experimentenprogramma “Wijk- en plattelandseconomie”. Het experimentenprogramma bevat een stedelijke lijn en een plattelandslijn. Binnen de plattelandslijn staat de volgende vraag centraal: “Hoe kan in een probleem/krimpgebied op het platteland het economisch potentieel van ondernemers en de aanwezige economische kansenstructuur beter worden benut?”.

In elk van de drie Noordelijke provincies zijn drie projecten voor het experimentenprogramma voorgedragen. Voor wat betreft de provincie Fryslân is het project SpareSpace daar één van. platform 31_SpareSpace.

Conclusies en bouwstenen:

  • Er is veel verstopt ondernemerschap. Kleine ondernemers die op de zolderkamer een bureau hebben staan of een webshop beginnen met eigen garage als opslagruimte. Deze ondernemers willen graag groeien en zien kansen in de aanpak van SpareSpace.
  • Na ongeveer 2 jaar ziet SpareSpace een doorstroom op gang komen: de eerste ondernemers hebben hun eigen pand gekocht. Andere ondernemers hebben na twee jaar ondervonden dat hun concept niet werkt.
  • De aanpak van SpareSpace biedt mogelijkheden voor asielzoekers/statushouders die een eigen onderneming willen starten (voorbeeld Halal winkel in St. Annaparochie).
  • SpareSpace verkent de mogelijkheden van financiering of investering om het concept op te schalen naar 10 en later 20 locaties. Dit is de massa die nodig is om de SpareSpace community en ook het bedrijfsmodel sterker te maken.

Status project

lopend.

Rol Herbestemming Noord

monitoren.

Meer informatie:

info@sparespace.org en Stichting DBF

 

Interesse in dit project?

Neem contact op