• Categorie(ën) Agrarisch
  • Adres Hunzeweg 30, 9657 PD Nieuw Annerveen, Nederland, Drenthe
  • Monumentstatus Rijksmonument
  • Bouwjaar 1725, 1813
  • Monumentnummer 510987

Een boerderij van een niet-alledaags type voor de provincie Drenthe, op een plek waar Het Drentse Landschap nog geen informatiecentrum had. De stichting nam daarom in 2007 de uitdaging graag aan om de ernstig in verval geraakte Oldambster boerderij in ’t Hunzedal te restaureren.

Succesfactor: Het is wat het was

‘Wat te doen met dit kolossale gebouw’, was de grote vraag bij overname van de boerderij door Het Drentse Landschap in 2007. Ruimte genoeg om er appartementen of zelfs vier woningen in te huisvesten. Maar, qua privacy van de verschillende woningen, was de boerderij daarvoor geen goede bestemming en eigenlijk vragen om problemen. Daarom bleef alles bij het oude, bleef de woning een woning, de schuur bleef schuur, met aan de achterkant, ‘in het staartje’, een informatiecentrum dat tevens als vergaderlocatie dient.

Struikelblok: Opsplitsing

De lastigste opgave was om de financiƫn rond te krijgen voor de restauratie van dit pand. De oplossing bleek opsplitsing van de werkzaamheden. In augustus 2009 werd gestart met de eerste fase van de restauratie van Egberts Lent, het casco. Kap, dak, muren en kozijnen werden hersteld. In de tweede fasen, tussen september 2010 en april 2011, werd het interieur aangepakt. Door het traject in twee fases aan te pakken, werden de subsidiemogelijkheden aantrekkelijker.

Tips: Geef een pand een identiteit

Het Drentse Landschap gaf dit pand volgens goed gebruik van de stichting, een eigen identiteit. Anders dan andere panden die naam kregen van Het Drentse Landschap, vaak een lokale veldnaam, is de naam Egberts Lent is afkomstig van de kade (lent) achter de boerderij direct aan de Hunze. In vroeger tijden werd daar de turf van dit deel van het Annerveen te drogen gelegd. En zeg nou zelf, een meeting in Egberts Lent, klinkt toch veel statiger dan vergaderen op Hunzeweg 30?

http://www.egbertslent.com