• Categorie(ën) Industrieel
  • Adres Molenweg 29, 7971 BJ Havelte, Nederland, Drenthe
  • Monumentstatus Rijksmonument
  • Bouwjaar 1873, 1914
  • Monumentnummer 21029

“Wat mij betreft zou het eerste antwoord altijd ‘laten staan’ moeten zijn als de vraag over herbestemmen of sloop gesteld wordt. Er is altijd een basis die kansen en mogelijkheden biedt. De Havelter Molen is daar een prachtig voorbeeld van. De gedachte dat men vroeger in staat was dit te bouwen is bijzonder indrukwekkend. Een basis die zo stabiel staat dat het de enorme krachten op kan vangen, met een binnenkant waar gemalen kan worden. Geen spijker is er recht, geen as gelijk, zelfs met alle technieken van vandaag de dag is zoiets niet te bedenken. Een molen bouw je met gevoel, met schaal één op het oog, het vakwerk dat daar bij komt kijken vind ik fascinerend. De molen, dat is een stukje cultuur, dat hoort daar te staan.” – Arend Zanting, namens stichting de Havelter Molen

Succesfactor: Goed ingericht bestuur

“De molen was in de jaren negentig al gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt, maar een structureel onderhoudsplan was er niet. Je zag de molen aftakelen. Een nieuw bestuur bracht nieuwe plannen en ideeën mee en gaf zich vol voor de molen. Er was dagelijks overleg tijdens het herbestemmingsproces, de bouwvergaderingen werden door het bestuur bijgewoond. Daar moet je bestuur op ingericht zijn, maar bij ons was het wel de sleutel tot succes.”

Struikelblok: Biotoop rond de molen

“Problemen werden ter plekke op de steiger opgelost, echte struikelblokken hebben we daarom niet gehad. Soms moet je wat durven te geven of juist te nemen om op één lijn zien te komen met alle ideeën die er leven. Nu de molen weer draait maken we ons vooral zorgen over de biotoop rond de molen. De hoge bomen, met name de lindes aan de oostzijde, lijken de wind letterlijk uit de zeilen te halen. Daarover gaan we nu het gesprek aan met de gemeente.”

Tips: Financiën voorop

“Welk plan je ook hebt, je financiën in orde brengen staat voorop. Door je zo goed mogelijk te laten informeren wat er mogelijk is aan provinciale en gemeentelijke subsidies, maar ook bijvoorbeeld sponsoring, kom je een heel eind daarmee. Je moet daar de nodige tijd insteken, lobbyen, de juiste mensen leren kennen, contacten leggen én onderhouden. Maar ook bij de uitvoering is het handig de juiste mensen te kennen. Wij schakelden een molenbouwer in voor het specialistische werk, een aannemer uit de buurt verrichte de andere werkzaamheden. Met elkaar hebben we dit mooi voor elkaar gekregen.”

http://www.haveltermolen.nl