• Categorie(ën) Kantoor, Wonen
  • Adres Zuiderdiep 22, 7876 AA Valthermond, Nederland, Drenthe
  • Monumentstatus Rijksmonument
  • Bouwjaar 1916
  • Monumentnummer 527745

 Toen: woonhuis annex winkel en kantoor | Valthermond | 1916

Nu: woonhuis annex museum | stichting Cultuurhistorische Waarden in de Drentse Veenkoloniën | 2011

De vervenerswoning in Valthermond is één van de 270 objecten (“Van sokkel tot havezate”) waar het Drentse Landschap zich over buigt. Het Drentse Landschap zet zich in voor behoud van erfgoed en de Drentse identiteit, maar wil vooral ook een bijdrage leveren aan leefbaarheid in de provincie. “Valthermond is typisch een dorp dat in krimpstatus verkeerd, het is belangrijk dat je daar de leefbaarheid in stand houdt. Dat doe je mede met dit soort voorzieningen.” – Frank van der Velden, hoofd erfgoed bij het Drentse Landschap

Succesfactor: Kennis is een must

“In de rijke gebieden in Nederland is veel erfgoed in de afgelopen honderd jaar verdwenen. Maar als er geen geld is om dingen te veranderen dan blijven dingen zoals ze zijn. Dat moet in Drenthe het geval zijn geweest en daarom is er zoveel bewaard gebleven. De waarde daarvan wordt steeds meer ingezien. Daarmee groeit onze portefeuille. Maar ook de tijden veranderen, regelgevingen wijzigen, subsidies worden teruggeschroefd. Het is een opgave om te kunnen herbestemmen en je integrale kennis daarin laten meegroeien is een must.”

Struikelblok: Verschil tussen investering en exploitatie

“Financieel gezien is herbestemmen altijd moeilijk. Wij zien heel veel initiatieven waarbij de investering niet door de initiatiefnemer gedragen kan worden. Bijkomend probleem is dat er vaak niet gedacht wordt in investering en exploitatie als twee heel verschillende zaken. Wij streven ernaar een pand met een investering, hetzij eigen middelen of subsidies, op een 0-niveau brengen. Om daarna met een sluitende exploitatie in het onderhoud te kunnen voorzien. Zo kunnen we een pand sober en doelmatig, dus zonder winstoogmerk, tot in de eeuwigheid in stand houden.”

Tips: Lokale kracht

“De vervenerswoning is één van de vele voorbeelden van een pand dat wij op afstand beheren. De exploitatie moet je in goede handen leggen en daarbij ben je afhankelijk van lokale krachten. De stichting die nu het museum in de woning heeft gevestigd, hecht net zoveel waarde aan het maatschappelijke belang van het behoud van het pand als wij. Het is de kunst om de omgeving ook bewust te maken van die waarde van een object in hun dorp of streek. Vaak merk je dat de revitalisering van een gebied heel erg leeft. Wanneer we ergens gaan herbestemmen, iets doen om die leefomgeving te versterken, dan zie je dat mensen in de omgeving dat omarmen. Daar doen we het voor.”

Website: http://www.vervenershuis.nl/