- Categorie(ën) Industrieel
- Adres Polderdijk 1, 8531 EW Lemmer, Nederland, Friesland
- Monumentstatus Gemeentelijk monument
- Bouwjaar 1902
Toen: Mastenmakerij | Lemmer | 1902
Nu: Hotel | 2015
13 hotelkamers, een ontbijtzaal en een lobby. Niks nieuws voor de gemiddelde architect, behalve dan dat het gerealiseerd moest worden in een voormalige mastenmakerij. Een uitdaging was het om binnen de mogelijkheden van het monument en het budget aan het werk te gaan. Jelle de Jong van het gelijknamige architectenbureau in Lemmer: “Het is de kunst zoveel mogelijk overeind te houden, hoe meer je kunt sparen, hoe minder je hoeft te slopen en hoe duurzamer je te werk kunt gaan.”
Succesfactor: Kneden en afwegen
“We hebben ons aan het programma van eisen kunnen houden, maar daarin hebben we wel wat moeten ‘kneden’ zoals we dat zelf noemen. Op bepaalde punten moet je wat geven en op andere punten wat nemen. In de detaillering moet je continu afwegingen maken om het resultaat te krijgen zoals je het wilt hebben. Je kunt een pand ook kapotrestaureren, dan wordt het te nieuw. Zo kun je alles opnieuw verven, maar je kunt er ook voor kiezen het schilderwerk te restaureren, dat voelt veel beter. Het haalt dat oude en sleetse gevoel op, als je in de mastenmakerij staat voel je dat aan alles.
Struikelblok: Verkeerde bezuinigingen
“Dat een project duurder uitpakt dan de bedoeling is, is altijd een risico dat op de loer ligt, zo werkt dat gewoon. Maar het mes in je plannen moeten zetten, dat doet zeer. Soms is het nodig, maar het hoeft niet altijd heel radicaal. Om een concreet voorbeeld te noemen: de vloer van de ontbijtzaal in de voormalige werkplaats zou oorspronkelijk gelegd worden met kopshout. Een prijzige vloer, maar in eerste instantie passend in het budget. Uiteindelijk bleek het budget toch niet toereikend en werd er gesproken over een tegelvloer als alternatief. Wij wisten een financieel gelijkwaardig compromis te sluiten door een cementdekvloer te leggen, met een betonachtige uitstraling die recht doet aan de oorspronkelijke sfeer van de ruimte, in tegenstelling tot een tegelvloer.”
Tips: Positief vechten
“Het is de kunst meerwerk te voorkomen. Bijvoorbeeld door 5% meerwerk in te calculeren in je project, maar ook door risico’s voor te zijn, dat doe je door goed onderzoek te doen, je in te leven en te verdiepen in het project. Een architect met kennis van restauratie kan een situatie goed inschatten en belemmeringen uitsluiten. De ontwerpuitgangspunten van een herbestemmingsproject komen nog wel eens onder spanning te staan door onvoorziene zaken of nieuwe inzichten die zich tijdens het bouwproces voor doen. Het is de kunst om binnen alle randvoorwaarden bij te sturen met behoud van kwaliteit. Dat is wel eens een gevecht, op een positieve manier. Dan is het fijn om te werken met mensen die ervaring hebben in het vak van herbestemmen.”
Over Jelle de Jong:
“Al op jonge leeftijd koos ik voor het restauratievak. Ik heb mijn hele leven al bijzondere interesse in alles wat met de historie te maken heeft, en vooral met historische gebouwen. Ik deed ervaring op met stages en dat smaakte naar meer. Nu hebben we dankzij heel veel mooie werken een goede naam opgebouwd als het gaat om herbestemming. De mastenmakerij in Lemmer is daar een goed voorbeeld van.”