• Categorie(ën) School
  • Adres Groningen, Nederland, Groningen
  • Bouwjaar 1906

 Boven op en in de markt staan

Toen: Schoolgebouw | 1906

Nu: Bedrijfsverzamelpand | Groningen | 200?

24f vastgoed kocht De Kranepoort in Groningen aan in zeer vervallen staat. Dat leverde meteen een heel groot voordeel op. “Alles moest nog gebeuren, we konden het uitvoeren zoals we het zelf voor ogen hadden.” Die praktische aanpak is het grote verschil met de Puddingfabriek, het pand dat herbestemd en in gebruik werd gekocht door 2f4 vastgoed. “Daar hadden we te maken met een zittende groep huurders waardoor we alles fasegewijs aan moesten pakken. We moesten het soms overlaten aan een natuurlijk verloop of slechts het optimaliseren van dingen, op De Kranepoort konden we meteen onze eigen stempel drukken.” – Daan Ruiter – directeur 2f4 vastgoed.

Succesfactor: Huurders als meerwaarde voor het pand

“Om het karakter van het gebouw te bewaren wordt het per klaslokaal verhuurd. In het pand zijn alle moderne voorzieningen aanwezig, maar ademt nog de sfeer van toen. Voor de verhuur steken we in op ondernemers in de ICT- en internetbranche en de creatieve sector. We zoeken het met name in huurders die passen bij de invulling die wij aan het pand gaven. Huurders betekenen voor ons een meerwaarde voor het pand.”

Struikelblok: De moeilijke weg kiezen

“Soms kun je kiezen voor de makkelijke weg, of de uitdaging van de moeilijkere weg aangaan. Op de vloer op de begane grond in De Kranepoort hebben we de oorspronkelijke tegels weer in het zicht gelegd, de moeilijkste weg dus. Een nieuwe vloer over de bestaande leggen was efficiënter geweest, bovendien wisten we niet wat en in welke staat we eronder aan zouden treffen. Eén man is daar wekenlang bezig geweest om de vloer die eroverheen lag eruit te bikken. Toch zijn we blij met de keus die we maakten: de oude vloer pronkt in het oude schoolgebouw.”

Tips: Marktconforme verhuurprijzen

“Niet bang zijn voor concurrentie: je hoeft niet allemaal hetzelfde te doen. Je kunt raakvlakken hebben in wat je doet, zonder dat je hetzelfde doet. Hou alles in eigen beheer en kies voor kleine partijen. Dat zorgt voor korte lijnen en een samenwerking waarin je elkaar wat gunt. Zorg voor goede voorzieningen in je pand en hou het onderhoud op peil. Als laatste: zorg ervoor dat je altijd boven op en in de markt staat. Luister naar de wensen, eisen en struikelblokken van de potentiële klant. Speel net zolang met voorwaarden – zonder jezelf in de vingers te snijden – tot je het ultieme rendement hebt.”