Geplaatst op 9 mei 2016 in Actueel

Bron: Leeuwarder Courant

De activiteiten in het dorpshuis in Jorwert waren als los zand. Nu wordt het hele pand verbouwd om aan het eind van de maand tien statushouders te ontvangen. ‘Ons huis’, staat er in witte letters op de gevel. Het dorpshuis in Jorwert, naast de basisschool en verscholen tussen het groen, staat leeg. De activiteiten, yoga en vergaderbijeenkomsten, zijn verplaatst naar het café. Wie de deur binnenstapt, waant zich in het verleden. Op de begane grond ruikt het muf en de tafel ligt vol met oude foto’s. Een ouderwetse scheidingswand verdeelt de kamer. ,,Dit gaat allemaal weg. Het wordt een grote leefruimte hier beneden’’, zegt Claire de Jong, die erop toeziet dat de verbouwing goed verloopt.

Tien Syriërs

De geluiden die van boven komen, vormen een contrast met de rust beneden. Boven wordt flink verbouwd. Over drie weken is het gedaan met het oude dorpshuis. ‘Ons huis’ wordt dan hun huis: het huis van tien Syriërs die in Oisterwijk een verblijfsvergunning kregen. ,,Een gezin met acht kinderen stop je niet in een doorzonwoninkje van Elkien’’, zegt Douwe de Bildt, voorzitter van Dorpsnut in Jorwert. Ze wachten in het asielzoekerscentrum op hun nieuwe stek. Er staat de gemeenschap nog een boel te doen voordat ze de nieuwe dorpelingen kunnen verwelkomen.

Beste optie

,,We hebben er een baan bij’’, zegt De Jong over de verrichte inspanningen. Zij is een van de initiatiefnemers die het dorpshuis nieuw leven wilden inblazen. ,,We hebben het gehad over een bed and breakfast, maar dit vonden we allemaal de beste optie.’’ Het is nog maar negen uur ’s ochtends en de agenda voor die dag puilt uit. ,,Er komt iemand van het ministerie van Binnenlandse Zaken om subsidie voor de school te regelen, er komen vrijwilligers uit Leeuwarden die gaan helpen verven en we moeten nog verschillende mails versturen.’’ De Jong staat in het dorpshuis, waar op dat moment ook drie bouwvakkers aan het werk zijn. De bovenverdieping wordt omgebouwd tot vier slaapkamers. Alleen de afbeeldingen van lieveheersbeestjes op de muur en de traphekjes verraden dat hier een peuterspeelzaal zat. De muren staan er al, de elektra wordt aangelegd en de badkamer wordt opgepoetst. ,,Ze kunnen er over een maand zo in’’, zegt De Bildt.

Heel hecht

De ontmoeting met dorpsgenoten moet nog plaatsvinden. De acht kinderen variëren in leeftijd van peuter tot puber. ,,De jongeren in het dorp hebben al gevraagd of ze mochten mailen met hun Syrische leeftijdsgenoten. Zo voelen ze zich al een beetje welkom in de groep.’’ Die groep in het dorp, van jong tot oud, is heel hecht. ,,Iedereen wil wel helpen’’, zegt De Bildt. Er is contact geweest met Vluchtelingenwerk, de stichting die het dorp begeleidt. ,,Ze hebben ons op het hart gedrukt niet te pamperen. De nieuwe bewoners moeten zelf hun leven leiden hier. Totdat de nieuwe bewoners komen, is het dorpshuis nog van het dorp. Op een website kunnen bewoners zich aanmelden om te helpen. Niet alleen inwoners van het dorp en vrijwilligers uit de stad komen helpen: de complete verbouwing wordt gedaan door leerlingen van het Friesland College. ,,Het dorp betaalt alles. Verbouwen is duur, en deze leerlingen krijgen hiermee studiepunten’’, zegt De Bildt.

Investering

Het hele dorp vaart wel bij de komst van de statushouders, daar zijn beiden van overtuigd. ,,Er wordt geïnvesteerd in de school, er komen vier nieuwe leerlingen op onze kleine school. Dat is best veel’’, zegt De Jong. De oudere kinderen gaan eerst naar Leeuwarden, naar de internationale schakelklas (ISK). Maar eerst acclimatiseren in Jorwert.