Geplaatst op 18 december 2018 in Actueel

Herbestemming Noord organiseert sinds 2015 het jaarlijkse symposium over herbestemming in Noord Nederland. In verband met het vijfjarig bestaan van het project werd de editie van 2018 gekoppeld aan een prijsvraag voor herbestemde boerderijen. Het goed bezochte symposium ‘Verdieping op Herbestemming’ heeft gisteren plaatsgevonden in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. De prijs voor meest inspirerende herbestemming werd uitgereikt aan Landgoed Hizzard (Lollum).

Dit jaar stond het symposium in het teken van vrijkomende boerderijen en erfgoed wonen. Met dit thema werd er een vervolg gegeven aan het symposium van vorig jaar. Zo werden onder andere de uitkomsten gepresenteerd van het onderzoek dat Herbestemming Noord heeft uitgevoerd naar vrijkomende boerderijen in Friesland en Drenthe (presentatie Tim Baardink). Daarnaast werd de diepte in gegaan middels een minicollege ‘Herbestemmingsrekenen’, gericht op wonen in erfgoed (presentatie Coen Germeraard) , en heeft het Nationaal Restauratiefonds een presentatie (Remco Vis)gegeven over de actualiteiten omtrent het financieren van herbestemmingen.

Prijsvraag ‘Buiten de gebaande paden’ Om het vijfjarig bestaan van Herbestemming Noord te vieren werd er dit jaar een prijs uitgereikt aan een herbestemde boerderij (uit Noord Nederland) met het meest inspirerende en leerzame proces. Na de pitches van de genomineerden kon het publiek hun stem uitbrengen waarna genomineerde Landgoed Hizzard tot winnaar werd uitgeroepen. In 2010 stopten initiatiefnemers Piet en Martha Kaastra met hun melkveebedrijf. Hierna kreeg de voormalige boerderij en het bijbehorende erf een aantal nieuwe bestemmingen en functies waaronder natuurgebied, theater- en expositieruimte, houtbewerking en het verbouwen van (onbespoten) groente, fruit en aardappelen.

Andere genomineerden waren Stichting Nijkleaster uit Jorwert/Hilaard, waarvan de presentatie werd gegeven door voorzitter Henk Kroes, en initiatiefnemer Thea Tabak van het bedrijf iFokus uit Zuidvelde. Winnaar familie Kaastra won een drone filmpje welke gemaakt zal worden van Landgoed Hizzard.