Geplaatst op 13 september 2016 in Actueel

Bron: Leeuwarder Courant

Over 25 jaar wonen er meer mensen in Friesland dan nu, maar die groei vindt vooral plaats in de steden en gaat ten koste van het platteland.

Dit blijkt uit de laatste bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Rond 2030 zal de Friese bevolking op 652.000 uitkomen, om de volgende tien jaar af te nemen tot 648.000, verwachten de onderzoekers. Dat zijn nog altijd 2000 Friezen meer dan nu.

De trek van het platteland naar de stad gaat de komende jaren gewoon door. In Friesland zullen Leeuwarden en Heerenveen daar het meest van profiteren. Maar ook Kollumerland, Tytsjerksteradiel, Smallingerland en Weststellingwerf krijgen de komende jaren met een lichte bevolkingsgroei te maken.

De gemeenten in Noord-Friesland worden daarentegen het hard geraakt door krimp. Opmerkelijk is dat die volgens het CBS en PBL ook zal toeslaan op de Waddeneilanden. Uit de prognose van vier jaar geleden gingen de onderzoekers er nog vanuit dat de bevolking in 2040 op alle eilanden zou stijgen.

Op de site van Leeuwarder Courant kun je zien wat de prognose is per gemeente.