Geplaatst op 8 september 2016 in Actueel

Bron: Financieel Dagblad

Gemeenten moeten veel meer haast maken met het aanpassen van hun bestemmingsplannen zodat leegstaande kantoren omgebouwd kunnen worden tot woningen. Dat zegt minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst in een gesprek met het FD. De VVD-bewindsman merkt dat lokale overheden te traag werken waardoor de verkoop van overtollige rijksgebouwen aan projectontwikkelaars getraineerd wordt.

Volgens Blok zijn gemeenten vooral geïnteresseerd om hun eigen grond voor de hoogste prijs te verkopen. Daarbij wordt de behoefte aan vooral middeldure woningen onvoldoende in acht genomen en krijgt de noodzakelijke transformatie van rijksvastgoed onvoldoende prioriteit. ‘Dat moeten gemeenten meer op het netvlies krijgen’, aldus de minister. ‘Ik heb daarom nog heel veel zendingswerk te verrichten.’

Blok zegt dat er ‘enorme belangstelling’ is voor de één miljoen vierkante meter aan rijksvastgoed die hij in de verkoop heeft. Dat varieert van grote departementsgebouwen tot kleine kantoren. In 2013, bij de start van het afstootprogramma bedoeld om circa € 136 mln aan bezuinigingen op kantoorkosten te realiseren, was de markt nauwelijks geïnteresseerd. Maar hoewel de behoefte aan kantoorruimte nog steeds achterblijft, is de woningmarkt inmiddels flink aangetrokken.

De markt had in 2013 amper belangstelling voor het rijksvastgoed

De ruime beschikbaarheid van geld bij vastgoedbeleggers en de lage rente hebben een stuwende werking, verklaart de minister de gretigheid van belangstellenden. Hij zegt geregeld te worden aangesproken over objecten die in de verkoop staan. Het probleem is evenwel dat ontwikkelaars zich pas echt aandienen als ze zeker weten dat iets gesloopt of getransformeerd mag worden.

Bij gemeenten laat de medewerking echter te wensen over. Het Rijksvastgoedbedrijf en lokale overheden hebben weliswaar afspraken over de voorwaarden waaronder gebouwen verkocht mogen worden zodat nieuwe toepassingen geen verstorend effect hebben en de markt niet overspoeld raakt, maar ‘het tempo moet omhoog, zegt Blok over de benodigde aanpassing van bestemmingsplannen.

De minister heeft een voorkeur voor de transformatie van kantoren naar middeldure woningen om een oplossing te bieden voor het scheefwonen in de sociale sector. Circa 20% van de huurders verdient eigenlijk te veel om in aanmerking te komen voor de sociale woningbouw, maar weigert door te stromen omdat het prijsverschil met de vrije sector te groot is, zo schreef Blok in juli aan de Tweede Kamer.