Geplaatst op 27 januari 2017 in Actueel

bron: LC.nl

Alom wordt weer gemetseld, getimmerd en betegeld. Projectontwikkelaars trekken plannen van soms jaren oud uit de kast.

In Stiens zal komende zomer een van de opmerkelijkste nieuwe buurtjes van Friesland verrijzen: 58 huizen die ogen als treinwagons. Ze hebben ronde daken en lijken een spoor te volgen. Dat is in zekere zin ook zo. Het oude treinspoor is leidend voor het ontwerp geweest. Met, om het verhaal compleet te maken, in het midden de monumentale spoorwegremise uit 1903. Dit gebouw zal een tweede leven krijgen als woon- en zorggebouw.

Het plan is in drie jaar tijd ontwikkeld. In die periode werd ook de bestemmingsplanprocedure doorlopen. ,,Dat valt nog mee. We halen nu ook weer oude plannen van de plank’’, zegt Zwanet Akker van projectontwikkelaar Proplan in Heerenveen. ,,Het zijn natuurlijk moeilijke jaren geweest, maar we merken dat de loop er weer goed in zit.’’

Nieuwbouwgolf

Cijfers over afgegeven bouwvergunningen bevestigen het beeld. Die lagen in Friesland eind vorig jaar zo’n 30 procent hoger dan een jaar eerder. Dit vertaalt zich nog niet in een groei van het aantal gereed gemelde woningen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden vorig jaar in Friesland niet meer dan 1376 nieuwe woningen gereed gemeld. De afgelopen vijf jaar bewoog het aantal steeds tussen 1300 en 1600.

,,Dat kan kloppen’’, zegt Akker. ,,Wij hebben projecten lopen die nog niet af zijn. Dat zal bij andere projectontwikkelaars net zo zijn.’’ De nieuwbouwgolf spoelt pas dit jaar aan bij de cijferaars van het CBS.

Overigens nam Leeuwarden vorig jaar ruim een kwart (405) van de nieuwe woningen voor zijn rekening, Nummer 2 was Súdwest-Fryslân met 157 stuks. Smallingerland bouwde er 157 en Heerenveen 103.

23.000 woningen meer

Friesland telt nu 23.000 woningen meer dan tien jaar geleden. In totaal ruim 296.000. Per adres wonen steeds minder mensen. De gemiddelde woningbezetting in Friesland is in tien jaar tijd gedaald van 2,35 naar 2,18 mensen.

Hoewel de woningen op De Wisseling niet heel groot zijn, zijn ze toch geschikt voor gezinnen, zegt Akker. ,,Beneden zit in principe alles wat je nodig hebt, ook een slaapkamer en een badkamer. Ze zijn levensloopbestendig. Boven is ook ruimte voor kamers.’’

Op dit moment wordt het 30.000 vierkante meter grote terrein bouwrijp gemaakt. De verkoop/verhuur begint later dit jaar. Het bouwtempo en de verdeling tussen huur en koop staan nog niet vast.