Geplaatst op 14 september 2015 in Achtergrond & opinie

Door: gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, provincie Groningen

De eerste weken van het nieuwe politieke seizoen zijn al weer voorbij gevlogen. Met alle drukte van dien, maar ook met een aantal mooie momenten. Zo werd ik eind augustus door de Stichting Oude Groninger Kerken meegenomen naar Klein Wetsinge en Den Horn, waar zij mij lieten zien hoe zij door middel van herbestemming en met steun van vele vrijwilligers kenmerkende kerken in ons Groninger Landschap behouden blijven.  Stichting het Groninger Landschap nam mij mee naar een boerderij bij de Coendersborg. De boerderij heeft de bestemming erfgoedlogies gekregen. Ik zou daar zo een weekendje met vrienden kunnen verblijven.

Die verbondenheid van het monument met zijn omgeving valt steeds weer op. Hoe verhoudt het monument zich tot het landschap en de mensen eromheen? Als deze vraag gesteld wordt komt het antwoord op de herbestemmingsvraag dichterbij. Een herbestemming die het monument een volgend leven geeft en een herbestemming die bijdraagt aan de identiteit  en kwaliteit van het gebied.

Voor herbestemming van monumenten is veel creativiteit en lef nodig. Initiatiefnemers en gemeenten kunnen daarbij ondersteuning  krijgen van het Kenniscentrum Herbestemming Noord.