Geplaatst op 18 mei 2017

Bron: Leeuwarder Courant

Een straat van voormalige Fries Museumpanden wordt omgebouwd tot woningen en appartementen. Deze maand komen de panden op de markt.

De monumentale panden aan de Turfmarkt zijn van Stichting De Kanselarij. Vroeger verhuurde die ze aan het Fries Museum, maar dat is naar het Wilhelminaplein verhuisd. Voor de verhuizing was er op gerekend dat ze eenvoudig te verkopen zouden zijn, maar dat is nooit gelukt.

De Stichting houdt het gebouw de Kanselarij en knapt dat op (nu ‘broedplaats’ voor beginnende ondernemers). Daarvoor is tenminste 7,5 ton nodig. Ook de tunnel met panden van Gunnar Daan aan weerszijden blijven van de stichting.

De gebouwen aan de overkant van de Kanselarij (Turfmarkt 10 en Turfmarkt 14-24) gaan van de hand. Maar daar zijn wel verplichtingen aan voor de ontwikkelaar en aannemer die ze kopen. Voor beide is er een ontwerp van Bauke Tuinstra van TWA Architecten. Nummer 10, waar sporen van de zestiende eeuw te vinden zijn, wordt een woonhuis met een bedrijfsruimte, in de andere panden komen 15 appartementen.