Geplaatst op 28 augustus 2019

Zoveel waarden, zoveel smaken – Excursie Historische dorpscafés 13 juni

 

Kafé Bergsma in Easterein, geen betere start dan in dit authentieke dorpscafé. En wat te denken van een borreltje in Café Baard in Baard als afsluiting? Daartussen een ‘kroegentocht’ door Fryslân voor een bus vol monumentenzorgers, Heemschutleden en andere erfgoedliefhebbers.

 

De bustour, georganiseerd door Kenniscentrum Herbestemming Noord samen met provinciale commissie Friesland van Erfgoedvereniging Heemschut en met Doarpswurk, ging over erfgoed, herbestemming en leefbaarheid in dorpen. Onderweg klonken verschillende verhalen van verschillende waarden van de cafés. Uitbaters met goedlopende cafés, maar ook moeilijke beslissingen en uitdagingen voor het café en het dorp.

 

Een voorbeeld van durvers en doeners is Wergea, waar het café gekocht is door een groep van 11 dorpsgenoten die het pand en de caféfunctie willen behouden voor het dorp. Zij voegen zelfs nog een extra functie toe om jongeren de mogelijkheid te geven in het dorp te blijven wonen. Een aantal keren hoorde de groep dat uitbreiding met de eetcafé-functie in een groeiende vraag voorziet. Ook nieuwe initiatieven zoals arrangementen voor toeristen, groepen, feesten) en eigen bier of andere kenmerkende producten houden de cafés in trek. De kroeg heeft in een aantal dorpen ook de dorpshuisfunctie.

 

Elke waard lost het vraagstuk van bestaansrecht en rol in het dorp op zijn eigen manier op. De meeste cafés blijven volgens de eigenaren, uitbaters en de deelnemers aan deze kroegentocht onmisbare ontmoetingsplaatsen en dragers van identiteit voor de dorpen. Zie voor meer informatie en vrijkomende cafés de website van Kenniscentrum Herbestemming Noord.